Yeni bir yıl yeni başlangıçlar, yeni umutlar ve yeni hedefler demek. Peki, siz yeni yıla nasıl bir başlangıç yapmak istiyorsunuz? Gelin bu yıl mutfaklarda sıfır atık yaklaşımını benimseyelim.
Dünya ‘da ve ülkemizde çok fazla gıda, su ve enerji israfı gerçekleştiğini biliyoruz. Bizler bu konuda ne yapabiliriz demek yerine elimize taşın altına koyarak hanelerde bu hareketi başlatabiliriz. İlk adımı kurulacak yılbaşı sofralarında atabiliriz mesela.
Her yıl coşku ve heyecanla karşıladığımız yeni yılda sevdiklerimiz için hazırlayacağımız sofralarda yer alan zengin menüler, şık sunumlar ve özenle seçilmiş zarif hediyeler bulunuyor. Ancak tüm bunları hazırlarken tüketim seviyemizin ne kadar arttığını gözden kaçırıyoruz. Aslında yapacağımız küçük farklılıklarla hem çevreye duyarlı yaklaşımlar sergileyebilir hem de sevdiklerimize harika yeni yıl sofraları hazırlayarak onları mutlu edebiliriz.
İşte size birkaç tüyo; İlk olarak yemek yapacağımız malzemelerde karbon ayak izini azaltmalıyız. Bu nedenle uluslararası malzemeler yerine yerel malzemeleri satın alın. Yapacağınız yemeklerde daha az enerji gerektiren, uzun pişme süreçlerinden kaçınılan yemekler tercih edebilirsiniz. Mezeler, zeytinyağlılar, et ürünlerinde ise balık tercih etmek bu anlamda daha faydalı olacaktır.
Menülerinizi en az atık çıkacak şekilde planlayın. Ayrıca gıdalardan çıkan atıkları değerlendirebileceğiniz tarifleri öğrenerek menünüze renk katacak dokunuşlar yapabilirsiniz.
Yemeklerinizde porsiyon ölçüsünü iyi ayarlayın. Böylelikle tabaklarda kalan yemekleri dökmek zorunda kalmazsınız.
Porsiyonu iyi ayarlayamadıysanız ve yemek arttıysa bunu komşularınızla paylaşarak onların da yeni yıla mutlu bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Atıkları değerlendirmek için bahçenizde veya evdeki saksınızda soyduğunuz meyve-sebze ve yemek artıkları için bir kompost çukuru yapabilirsiniz. Bu tür bileşenler, bitki ve sebze yetiştirebileceğiniz sağlıklı bir kompost çukuru yapımında faydalı unsurlardır.
Tek kullanımlık malzemelerden olabildiğince kaçının. Özellikle paslanmaz çelikten, ahşaptan veya camdan yapılmış mutfak eşyaları kullanabiliriz. Bu sayede sofranız hem daha özenli görünür hem de daha fazla atığın açığa çıkmasını önlemiş olursunuz.
Kâğıt peçeteler yerine kumaş peçete ve mutfak havlusu tercih edin Bu sayede milyonlarca ağacın kesilmesini önleyebilirsiniz.
Atıklarınızı plastik, cam, kâğıt, metal ve organik atık şeklinde ayrıştırarak geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
Uzun ömürlü hediyeler alın yahut kendiniz yapın. Bir zamanlar atkı örmek gibi veya artık kumaşlardan yapılan kırkyama konseptli hediyeler yapabileceğimiz seçeneklerden biri olabilir. Diğer bir seçenek ise yakın arkadaşlara ve aileye hediye olarak sıfır atık konseptli hediyeler vermek olabilir.
Hediyelerinizi ambalajlama yerine Japonların her şeyi sarmak için kullandıkları Furoshiki adı verilen kumaş parçaları gibi kumaşlara sarabilir veya keseler içine yerleştirerek hediye
paketi yapabilirsiniz.
Süslemelerinizi kendiniz yapın ve yeniden kullanılabilir süsler kullanın. Süslemelerde park ve bahçelerden topladığınız kozalaklar, çobanpüskülü, meşe palamudu veya diğer mevsimlik bitkilerin dallarını kullanarak doğal bir dokunuş katın. Ayrıca origami sanatı ile yapacağınız kâğıttan yıldızlarla hem masayı hem de hediye paketini hareketlendirebilirsiniz.
Mevsime ait nar, portakal gibi meyvelerden faydalanabilirsiniz. Özellikle kurutulmuş portakal dilimleri süslemelerde son dönemde sıklıkla tercih ediliyor.
Zencefilli kurabiyeler her açıdan kurtarıcı bir unsur olabilir. Zencefilli kurabiyeleri dilediğiniz figürü elde ederek masada dekoratif olarak veya misafirlerinize hediye olarak hazırlayabilirsiniz.
Buradan hareketle sizlerin sahip olduğu hayal gücü ve el becerileri ile bu önerilerin üzerine çıkacak daha yeni ve çarpıcı bir çok sıfır atık fikri olduğuna eminim. Dilerim yeni yılınızda sofralarınız kadar renkli, bereketli ve taze başlangıçlara vesile olur. Sorumlu bir dünya vatandaşı olarak bu yıldan itibaren birlikte daha bilinçli, sürdürülebilir ve sıfır atıklı bir dünya
için bir adım atalım!
Bu yeni yıl sıfır atık yaklaşımını benimsediğimiz bir sıfır noktası olsun.
Sevgiyle kalın, mutlu yıllar…