Yoğun Teknoloji Kullanımı Artık Karpal Tünel Sendromunu Hızla Yaygınlaştırıyor!
Karpal Tünel Sendromu’na Karşı Etkili Önlemler
Ellerinizde uyuşma, gece sızlama ile uykudan uyanma şikayetiniz varsa, dikkat! Karpal Tünel Sendromu, teknoloji kullanımının artışıyla birlikte hızla yayılıyor ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyor. Özellikle 40-60 yaş arasındaki bireylerde, erkeklerde yaşla, kadınlarda ise menopozla birlikte daha sık görülüyor.
Karpal Tünel Sendromu Hakkında 5 Kritik Bilgi
Acıbadem Fulya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kahraman Öztürk, günlük yaşantımızda en sık kullandığımız organ olan ellerimizin, özellikle el bileğindeki sinir sıkışması sonucu ortaya çıkan Karpal Tünel Sendromu’na karşı dikkat edilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor.
Hastalığa Zemin Hazırlayan Etkenler
Karpal Tünel Sendromu’na yol açan faktörler arasında uzun süreli bilgisayar ve klavye kullanımı, tekrarlayıcı el ve bilek hareketleri, şişmanlık, hamilelikte sıvı tutulumunun yol açtığı ödem, diyabet (şeker hastalığı), hipotiroidi ve romatoid artrit gibi hastalıklar önemli rol oynamaktadır. Ayrıca karpal kanal içinde bulunan gangliyon kisti gibi yapılar ya da kötü kaynamış el bileği kırıkları da bu hastalığı tetikleyebilir.
Bu Şikayetlere Dikkat Edin!
Prof. Dr. Kahraman Öztürk, Karpal Tünel Sendromu’nun başlangıçtaki belirtilerini şöyle açıklıyor: “Başlangıçta, hafif dokunma ve basınç duyularında kayıplar gözlenebilir. Hastalar, baş parmak, işaret ve orta parmakla yüzük parmağının dış yarısında kısmi ya da tam duyu kaybı, baş parmak kas bölgesinde erime, elde terleme bozukluğu, gece sızlama ve uyuşma gibi şikayetler bildiriyorlar. Ayrıca, ‘Gece uykudan uyanıyorum ve elimde sızlama var,’ ya da ‘Eşyaları düşürmeye başladım,’ gibi yakınmalar da sıkça duyulmaktadır.”
El Becerisinin Kaybolması Riski!
İleri evrelerde, median sinirin üzerine artan bası sonucu baş parmak kas grubunda erime meydana gelebilir. Bu da kas gücü ve el becerisinin kaybolmasına yol açar. Gece yarısı parmaklarında sızlama ile uyanan hastalar, eldeki ağrı ve uyuşmanın geçmesi için ellerini sallayarak sürekli pozisyon değiştirme ihtiyacı hissedebilirler.
Karpal Tünel Sendromu’na Karşı Alınabilecek Etkili Önlemler
El bileğini zorlayan, tekrarlayan hareketlerden kaçınılması ve el bileklerini güçlendirecek egzersizler yapılması, şikayetlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, sürekli bilgisayar kullanan bireylerin dik tıklama cihazları (fare) kullanması, el bileğinin bükülmesini engelleyerek bu sendromun ortaya çıkmasını önleyecektir. Müzisyenler ve diş hekimleri de el bilek ve parmak kullanımını doğru pozisyonda tutarak, şikayetleri azaltabilirler.
İleri Evrelerde Cerrahi Müdahale Gerekebilir
Prof. Dr. Kahraman Öztürk, erken tanının tedaviye yardımcı olduğunu belirterek, tedavinin hastalığın şiddetine göre şekillendiğini söylüyor. Erken evrede ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersiz ile şikayetlerde düzelme sağlanabilirken, konservatif tedavilerin etkili olmadığı ileri evre hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyat sonrası, hastaların el bilek hareketlerini sınırlamaları ve üç hafta boyunca gece ateli kullanmaları önerilir.
Unutmayın! Karpal Tünel Sendromu, erken tanı ve tedaviyle yönetilebilir. Ancak, geç kalınmış müdahaleler el becerisi kaybına yol açabilir.