Ağabeyinin dükkanında çıraklık yaparak pastacılıkla başlayan, ardından Büyük Tarabya Oteli’nde çalıştığı yıllarda mesleğinde tam anlamıyla profesyonelleşen Kemal Özelgil, 1981 yılında Acıbadem’de açtığı Bambi Pastanesi’yle sektörde önemli bir noktaya geliyor. Asıl başarıyı ve beraberinde gelen büyük ününü ise Kemal Usta Waffles’ı 1991 yılında Moda’da hayata geçirerek elde ediyor.
22 yaşında çok genç bir girişimci olarak kariyer basamaklarını tırmanmaya başlayan Kemal Usta’nın bugün Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından birçok ülkeden waffle’ını tatmaya gelen müdavimleri var. İlk günkü heyecanı ve müşterilerini yepyeni lezzetlerle tanıştırma arzusu hiç bitmeyen, “Hedeflerimde her zaman “yapılmayanı yapmak” vardı. 2024 yılı içerisinde yeni atılımlar yapacağız. Tüm dünyada adımızı duyuracağız. Tavsiyem, takipte kalın.” diyen Kemal Özelgil ile büyük başarı hikayesini, muhteşem waffle’larını ve gelecek hedeflerini Gastrofill okurları için konuştu.
Pastacılık mesleğiyle bugünlere uzanan, waffle’ı konsept olarak ilk kez dünyaya sunan değerli hikayenizi ve 1999 yılına Kadıköy Moda’da borçla açtığınız ve çok büyük emeklerle büyüttüğünüz markanızı bugünlere nasıl getirdiğinizi kısaca sizden dinleyebilir miyiz?
14 yaşında iken abimin dükkanında çıraklık ile başlayan kariyerim, 1968 senesinde Tarabya Oteli’ndeki pastacılık ile devam etti. 1981 senesinde Acıbadem’de sermayesiz şekilde Bambi pastanesini açtım. Oradaki başarım ve tecrübelerim ile 1999’da Moda’ya geldim. Yoğun talep üzerine arka arkaya 3 dükkan açtım. Hem o talebi karşılamanın keyfi hem de daha büyük ve akılda kalıcı bir yer olması amacı ile 3 dükkanı birleştirip, Usta Waffles’ı hayata geçirmiş olduk. Tabi ki markayı kurmak ve büyütmek ile bitmiyor bu serüven, o markanın bulunduğu yerde kalması ve daha da ileri gitmesi için çok çaba sarfettik. Ve en sonunda Türkiye’nin en kaliteli waffle markası olmayı başardık.
O yıllarda pastacılık, otelcilik yapmak nasıl bir şeydi? O günleri özlüyor musunuz?
Tabi ki özlüyorum. Harika günlerdi. Otelciliğin altın yıllarıydı diyebiliriz. Çünkü otelci olmak, o yıllarda beraberinde büyük prestij de getirirdi.
Waffle ile yollarınız nerede kesişti? Waffle yapmayı nasıl öğrendiniz?
Otelde pastacılık yaptığım yıllarda, ustamız Necip Ertürk’ün waffle üstüne olan konuşmaları ve anlatımları ile bu tatlıya olan ilgim başladı. İlk açtığım tatlı dükkanımda waffle yapmaya başladım.
Hep meşakkatli yollardan geçmişsiniz. Waffle deyince bir efsane oldunuz. O zamanlarda bu kadar revaçta değildi. Pastaneyi bırakıp Waffle yapmayı tercih etmeye nasıl cesaret ettiniz?
Hedeflerimde her zaman ‘’yapılmayanı yapmak’’ vardı. Waffle da hem görsel kalitesi, konsepti ve benim çalışma azmim ile hedefimi gerçekleştirmem için doğru üründü. Ürünün arkasında durarak durmadan yenilikler eklemeye ve ürünü geliştirmeye çalıştım. Sonunda istediğimiz başarıyı yakaladık.
Moda’da nasıl üç dükkana çıktınız? Bu kadar ilgi görmeyi bekliyor muydunuz?
Halkımızın ürünün kalitesinden anlayacağından emindim ancak kısa zamanda bu kadar yoğun ilgi görmeyi tabi ki ilk etapta ben de beklemiyordum. Yoğun talebe hemen karşılık verdik ve hızlıca dükkan sayılarını arttırdık. Bu süreçte devamlı ürünü geliştirmeye çalışmam, gelen müşterilerin her defasında beğenisini alıp sevdiklerine önermesinde çok önemli bir rol sahibiydi.
“Markamızın ismini bir nevi halkımız koymuş oldu”
Sizce insanlar sizi neden bu kadar çok tercih etti? Ayrı bir tat mı kattınız, tatlı dil güler yüz mü? Neydi sizce? Markalaşırken kendi adınızı kullanmanızın özel bir hikayesi var mı?
Kemal Usta olarak kendime güveniyordum. Bir marka oluşturacaksam, bu kendi adım olmalıydı. Zaten gelen müşterilerimiz de sürekli bana ‘’Kemal Usta, Kemal Usta!’’ diye seslendiklerinden dolayı, aslında markamızın ismini bir nevi halkımız koymuş oldu.
“Açık büfe waffle konsepti ile kendi waffle’ını kendin yap! mottosunu hayata geçirdik”
Siz papatya şeklinde yapıyorsunuz. Türkiye’de hangi waffle’lar tutuyor? Sizde kaç çeşit malzeme var? İnsanlar özellikle hangi malzemeleri daha çok tercih ediyorlar?
Dünyada çok farklı waffle tarifleri ve şekilleri mevcut. Türkiye’de papatya şeklinde waffle’a yoğun bir ilgi bulunmakta. Papatya waffle’ın geniş ve ideal yapısı, 50 çeşit waffle malzememizi en doğru lezzet kombinasyonu ile sunmamıza ve açık büfe waffle konsepti ile kendi waffle’ını kendin yap! mottosunu hayata geçirmemize olanak sağladı.
“Waffle yediğim zaman, sütlü çikolata ve orman meyvesi üzerine yoğunlaşırım”
Siz waffle’ınızı nasıl yemeyi tercih ediyorsunuz? Bize en özel tavsiye edebileceğiniz bir waffle tarifi de verir misiniz? Bu sizin spesiyaliniz olursa çok seviniriz.
Öncelikle en özel waffle tarifini zaten dükkanımızda yapıyoruz, tüm halkımızı Kemal Usta Waffle şubelerimize bekleriz. Ben waffle yediğim zaman, çoğunlukla sütlü çikolata ve orman meyvesi üzerine yoğunlaşırım. Tabi ki bu damak tadıdır, herkeste değişebilir. En özel waffle, en sevdiğiniz ürünlerin çikolata ile harman olduğu waffle’dır.
Bir de sizin özel bir karameliniz var. İçinde neler var? Malzemelerinizi siz mi hazırlıyorsunuz?
Karamelimizi, benim direktiflerim ile pastacılarımız hazırlamakta. Formulü bizdedir. İçinde şeker, krema, tereyağ, tuz, maharet ve sevgi bulunmaktadır.