Masterchef’te bugün birbirinden hoş yemekler yapıldı. Seyircilerin en merak ettiği husus Yağlama tanımı oldu. Pekala en hoş Yağlama yemek tanımı nasıldır? Yağlama yemeği nasıl yapılır? Yağlama için gerekli materyaller nelerdir? Yağlama nasıl yapılır? Yağlama için gerekenler neler? Yağlama yemeği hangi yöreye ve hangi ile aittir? İşte ayrıntılar…
YAĞLAMA NEDİR, HANGİ YÖREYE İLİŞKİN?
Yağlama, şebit, kıyma, salçalı sos ve yoğurttan oluşan bir yemektir. Şebitlerin (yufka) üst üste konup, her katın ortasına bol sulu ve salçalı kıymanın konmasıyla yapılır.
Kayseri Yağlaması
Kayseri Yağlaması 12.07.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafik işaret almıştır.
YAĞLAMA İÇİN GEREKLİ MATERYALLER NELERDİR?
Hamuru için malzemeler
- 500 gr. un
- 1 su bardağı su
- ½ su bardağı süt
- 10 gr. yaş maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Kıymalı harç için malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 350 gr. kıyma
- 2 tane kuru soğan
- 2 tane yeşil sivri biber
- 6-7 adet domates
- 1 yemek kasığı domates salçası
- 1 yemek kasığı biber salçası
- 1,5 su bardağı su
- Pul biber
- Tuz
- Karabiber
YAĞLAMA NASIL YAPILIR? YAĞLAMA TARİFİ
Su, süt, şeker, maya ve sıvıyağı bir kaba alıp maya eriyinceye kadar karıştırın. Unu yavaş yavaş katarak yumuşak bir hamur elde edin. Tuzu ekleyip yoğurun.
Yoğurduğumuz hamuru mayalanması için yaklaşık bir saat kadar dinlendirin.
İç harç için, tüm materyalleri yemeklik doğrayın. Tavayı ateşe alıp ısıtın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince soğanı tavaya alın ve düzgünce pişirin. Akabinde kıymayı ekleyin kavurun, sırasıyla biberi ekleyin.
Domatesler ve salçaları ekleyip, salçaların kokusu çıkana kadar kavurun.
Son olarak baharatlar ve suyunu ekleyin. Tüm sebzeler yumuşayıp su yarı yarıya çekinceye kadar pişirin. Harcınızın biraz ıslak kalmasına itina gösterin.
Mayalanan hamurdan 12 beze çıkartın. Bezelerin her birini un serpilmiş tezgâhta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yağsız tavada her bir hamuru önlü artlı pişirin.
Hamurun birisini servis tabağınıza alın. Üzerine kıymalı harçtan sürün. başka hamuru üzerine yerleştirin bu formda bir kat hamur bir kat kıyma olacak biçimde kat kat yerleştirin.
4 dilim olacak formda keserek servis edin. Dilerseniz yanında yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
KAYSERİ YAĞLAMASI YAPILIŞI PÜF NOKTASI
Hamuru hazırlarken süt ve suyu kesinlikle ılık bir halde kullanın. Suyu azar azar ek ederek hamurunuzu yoğurun. Mayalandırmadan açmaya ve pişirmeye çalışmayın. Açarken çok fazla un kullanmayın.