Çankırı Karatekin Üniversites Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, bölgede yetiştirilen kavuna yönelik araştırma yaptı.
Hasadı ağustosta başlayıp eylül sonlarına kadar süren kavuna ait araştırmada, Çankırı’nın tuzlu toprağı nedeniyle kavunların kendini korumak hedefiyle şeker ölçüsünü artırdığı, bunun da daha lezzetli olmasını sağladığı belirlendi.
“TUZUN YARATTIĞI STRES”
Ercoşkun, “Tuz ne kadar yüksekse kavun üzerinde gerilim o kadar yüksek oluyor. Münasebetiyle kavun kendini korumak için yalnızca sükroz, fruktoz değil, birçok şekeri, karbonhidratı üretiyor. Bunlar da kavuna lezzet katıyor. Çankırı kavununun bir öteki özelliği, kestiğiniz vakit daha jelimsi kıvam görürsünüz. Bu da tekrar tuzun yarattığı gerilime dayalı olarak oluşmaktadır” dedi.
Ercoşkun, Çankırı kavununun daha besleyici olduğunu vurgulayarak kelamlarını şöyle tamamladı:
“Çünkü tuz gerilimine karşı kendini korumak için öz suyun içine mineralleri de katar. Yani Çankırı kavununun mineral içeriği, öteki kavunlara nazaran biraz daha fazla. Bu nedenle Çankırı kavunu tercih edilebilecek bir eserdir fakat maalesef pahası öbür kavunlara nazaran çok daha düşüktür. Yapılan yatırım birebir, hatta Çankırı kavunu daha az randıman verir, daha uzun müddette yetişir.” (AA)