Parmesan hem sağlıklı hem çok lezzetli bir peynir. Salatalara ve makarnalara çok yakışan peynirin bilmediğimiz bir yönü varmış. Bakalım neymiş👇
Kaynak: https://www.iflscience.com/people-are…
Parmesanın bilmediğimiz yanı sizi bu lezzetten vazgeçirebilecek kıvamda.
Parmesan geleneksel olarak inek sütünden yapılır, bakır fıçılarda en az 12 ay bekletilir, burada ısıtılır ve peynir altı suyu ve peynir mayası gibi diğer bileşenler eklenir.
Veganların, vejetaryenlerin ve yavru ineklerin mide sularını yemekten iğrenen herkesin duymaktan hoşlanmadığı peynir mayasıdır.
Courtyard Dairy’ye göre “Hayvan mayası, sütten kesilmemiş bir buzağının dördüncü midesinden elde edilen bir enzimdir (bu dana buzağılarını, hatta kuzu ve oğlakları da içerebilir)”.
“Hayatlarının o aşamasında sadece süt tükettikleri için sütü pıhtılaştıran doğal enzim (kimozin) büyük miktarlarda mevcuttur.”
“Buzağılar büyüdükçe kimozin miktarı azalır ve onun yerini diğer enzimler alır (diğer gıda maddelerini sindirmek için gerekli olanlar).”
“Peynir yapımında peynir mayası sert telemelerin oluşmasına yardımcı olur ve peyniriniz için doğru dokuyu bulmanızda çok önemlidir,” diye açıklıyor Cheesemaker.
“Bazı tariflerde bunu yapmak için asit veya asit üreten bir bakteri kullanılırken, peynir üreticileri peynirlerinin nihai lezzet profilini daha iyi geliştirmek için peynir mayası kullanıyor.”
Bazı peynir üreticileri artık peynirlerini oluşturmak için bitkisel peynir mayası kullanıyor ancak çoğu geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih ediyor.