Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi, Tiyatro Fuaye Alanında düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2024 Lansmanında, festival hakkında açıklamalarda bulundu.
Festivallerin bu yıl 16 şehirde düzenleneceğini açıklayan Ersoy, “Kültür Yolu Festivallerimizin 4. yılındayız. 2021 yılında olmazcıları, yapılamazcıları, ne gerek vardıcıları aşıp İstanbul’da ilk adımı attığımız günden bu yana geçen 4 yıl içerisinde Avrupa’nın en seçkin sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilmiş, Türkiye’nin 7 bölgesindeki 16 şehrinde düzenlenen yaygınlığa ulaşmış ve büyümeye devam eden bir Türkiye Kültür Yolu Festivali başarı hikayesi yazılmıştır. Milyonlarca insanı ağırladık, komşu şehirlerden de ‘Bizde de olsun’ talepleri alıyoruz. Demek ki oluyormuş, yapılabiliyormuş ve gerekliymiş.” şeklinde konuştu.
“Dünyanın en büyük festivali olma özelliğini taşıyor”
2024 yılında katılımcı sayısının daha da artmasını beklediklerini ifade eden Ersoy, “Turizmde ürün çeşitliği ve markalaşma Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak üzerinde yoğunlaştığımız en ciddi hedeflerimizden bir tanesi. Mesele ülkemizin değerlerini etkili bir şekilde kullanabilmek. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Geldiğimiz bu nokta da kültür ve sanatla bütünleşmiş bir turizm vizyonu ve politikalarımızın bir sonucudur. Hem bireysel hem de toplumsal olarak çok geniş kapsamlı fayda sunan etkinlik silsilesini uluslararası bir markayı ülkemize kazandırdık. Türkiye’nin en kapsamlı festivali olma misyonuyla başlattığımız Türkiye Kültür Yolu Festivali katılımcı sayısı ile bugün dünyanın en büyük olma özelliğini taşıyor. 2024 yılında katılımcı sayısının daha da artacağına inanıyoruz. Çeşitli pek çok etkinlikle her yaşa ve her kesime erişim sağlıyoruz. Ücretsiz etkinliklerimizle kültüre ve sanata erişimdeki sınırlandırmaları kaldırıyoruz.” açıklamasını yaptı.
“8 aya yayılmış bir festival maratonu oluşturduk”
Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalinin 2024 yılındaki hedefleri hakkında şu ifadeleri kullandı:
“2021 yılında 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başlayan festivale katılan sanatçı sayımız 2023 yılında 34 bin seviyesine ulaştı. Bu yıl ki hedefimiz ise 40 bin sanatçı. Her yıl üzerine ekleyerek yolumuza devam etmeyi planlanıyoruz.
Festival rotalarımızda başta 80 mekan yer alıyordu. Şehirlerin de artmasıyla mekanların sayısı da 2023 yılında 500’ün üzerine çıktı. Bu yıl yeni eklenen 5 şehrimizle birlikte mekan sayımız 600’ün üzerine çıkarmayı planlıyoruz.
2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinlik sayısı 380’i aşmıştı. Bugün kendi çıtamızı çok ciddi bir yüksekliğe taşımış durumdayız. 2023 yılında 11 festivalde düzenlenen etkinlik sayısı 5 binin üzerindeyken bu yıl etkinlik sayımızı 6 binin üzerine çıkaracağız.
Yepyeni bir festival dönemine girmeye hazırlanıyoruz. 2023 yılında 100 gün süren bir festival programı hazırlamıştık. 2024 yılında 8 aya yayılmış bir festival maratonu oluşturduk. Dünyada bununla kıyaslanabilecek başka bir organizasyon yok.”
2028’de 35 şehre yayılacak
Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 2028 yılında 35 şehre yayılmasını hedefliyoruz.
Bakanlık olarak Araştırma be Eğitim Genel Müdürlüğümüzü yeniden yapılandırdık. Artık ‘Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü’ olarak görevini sürdürecek. Türkiye Kültür Yolu Festivalimizi de bu müdürlüğümüz çatısı altına aldık.
Türkiye Kültür Yolu Festivalimizde isim ve logo değişikliğine gittik. Festival, geçtiğimiz yıllarda şehirlerin, ilçelerin ya da ikonik yapıların adını alıyor, her birinde de farklı logo kullanılıyordu. Ama artık güçlü bir kurumsallaşma hedefi sağlama konusunda Kültür Yolu Festivali şeklinde tek bir isim ve tek bir logoyla karşınızda olacak. Logodaki 7 renk, Türkiye’nin 7 bölgesini temsil ediyor.”