Endüstriyel mutfak alanında Türkiye’nin ilk ve lider e-ticaret platformu olan Cafemarkt, yüzlerce üreticinin binlerce ürününü HoReCa sektörüyle buluşturuyor. Gastronominin popülerleşmesi ve gelişmesiyle etki alanını güçlendiriyor, sadece satışta değil pazarlamada da sektöre fayda sağlıyor.
Haber : gastrofill.com
2011 yılında İstanbul Eminönü’ndeki küçük bir dükkânda; bir plastik sandalye, bir sehpa ve üzerindeki laptop ile başlayan Cafemarkt’ın kuruluş öyküsü, genç girişimcilere ilham olacak nitelikte… Kurucusu Kemal Dağhan Akdağ’ın, bir müddet yönetici olarak çalıştığı endüstriyel mutfak sektöründe “olmayanı yapma” fikrinden doğan Cafemarkt, bugün Türkiye’nin lider e-ticaret platformu olmanın yanında, 6 kıtaya ürün satmayı başaran bir şirkete dönüştü.
Kemal Dağhan Akdağ: Cafemarkt bir teknoloji şirketidir!
Cafemarkt’ın sektörel e-ticarette uzmanlaşmış bir teknoloji şirketi olduğunu kalın çizgilerle vurgulayan Kemal Dağhan Akdağ, endüstriyel mutfak sektöründe e-ticaretin günümüzde dahi yeterince doğru algılanmadığına dikkat çekiyor. E-ticaretin çok farklı dinamiklere sahip olduğunu belirten Akdağ, “Endüstriyel mutfak sektöründe üretim yapmak ne kadar uzmanlık ve konsantrasyon gerektiriyorsa, e-ticaret de en az o kadar zor ve farklı uzmanlıklar gerektiriyor” diyor. E- ticarette dinamiklerin çok hızlı değiştiğine dikkat çeken Akdağ, asli işi olmayan şirketlerin bu alanda başarı sağlamasının güç olduğunu sözlerine ekliyor.
“Endüstriyel mutfakta e-ticaret, gastronomideki popüler kültürle gelişti”
Endüstriyel mutfak sektöründe e-ticaretin gelişiminde, gastronomi sektöründeki popülerleşme ve kahve kültürünün yaygınlaşmasının etkili olduğunu anlatan Akdağ, sektörün önündeki engellere dair ise şunları söyledi: “Bizim için zor olan, açık hesapla, çekle-senetle çalışmaya alışmış bir sektöre bu yeniliği kabul ettirmekti. Biz teknoloji olarak hazırdık, fakat sektör bu konuda maalesef çok hızlı adapte olamadı. Fakat yaşanan değişim kaçınılmaz olarak sektörü bu alandaki gelişmeyi görmeye ve değişen dünyaya göre konumlanmaya mecbur bıraktı. Başlayan bu değişimin önümüzdeki yıllarda da hızlanarak devam edeceği konusunda artık kimseyi ikna etmeye gerek kalmadı.”
“Sadece satmıyoruz! Üreticilerin ürünlerini pazarlayarak sektöre fayda sağlıyoruz”
Cafemarkt’ın yüzlerce üreticinin binlerce ürününü milyonlarca müşteri için ulaşılabilir hale getirdiğini söyleyen Akdağ, bu konuda önemli bir değişime aracılık ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Ürünleri üreticilerin markalarıyla müşteriye sunuyoruz. Platformumuzda ürünleri görüp benzerleriyle kıyaslama imkanına sahip olan müşteriler, aynı zamanda bulundukları şehirdeki üretici ve satıcılardan da o ürünleri talep ediyorlar. Bu yönüyle de sektöre çok büyük faydamız olduğunu düşünüyorum. Biz ürün satmanın yanında, etkili bir şekilde sistemimiz içinde yer alan üreticilerin ürünlerini pazarlıyoruz.”
“Endüstriyel mutfakta yaygın pazaryeri platformlarıyla rekabet edebilecek güçteyiz”
E-ticaret platformlarının en büyük gücünün potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak olduğunu belirten Akdağ, bu konuda Cafemarkt’ın sektöründe açık ara lider olduğunu, hatta yaygın pazaryerleriyle endüstriyel mutfak ürün segmentinde rekabet edebilecek güçte olduğunu belirtiyor.
Cafemarkt pazar yerine dönüşecek mi?
Cafemarkt’ın yüzlerce üreticinin 500’den fazla markasının 30 binden fazla ürününü satışa sunan bir platform olduğunu hatırlatan Akdağ, “Pazar yerine dönüşecek misiniz” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Gelecekte elbette üreticiler platformumuz üzerinde mağaza açarak satış yapabilir. Biz teknoloji olarak buna hazırız. Fakat sektörün hazır olduğunu henüz söyleyemeyiz. Önümüzdeki yıllarda bu dönüşüm tamamlandığında biz de sahip olduğumuz teknolojik altyapı ile bu hizmeti vermeye başlayabiliriz.”
“Endüstriyel mutfak cihazları ticari üründür, perakende ürün gibi satılamaz!”
Endüstriyel mutfak ürünlerinin bazı yaygın pazar yerlerinde satılıyor olmasının ticari açıdan doğru olmadığına dikkat çeken Akdağ, bu konuda ise şu uyarıda bulundu: “Endüstriyel mutfak ürünleri ticari kategoride yer alan ürünlerdir. Satışında satıcı ile alıcı arasındaki hukukun, Tüketici Kanunu’na göre değil Türk Ticaret Kanunu’na göre ilerlemesi gerekir. Bu nedenle internette perakende ürün satan mecralarda bulunmamasının getireceği sakıncalar var. Bizim sektörde e-ticaretin, perakende hizmet standartlarında fakat ticari çerçevede gerçekleşmesi gerekiyor.”
“Cafemarkt markalı ürünler gelecek mi?”
Akdağ, Cafemarkt markasıyla üretim yaptırıp pazara sunma niyetlerinin olup olmadığı yönündeki sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “O konuda talepler alıyoruz, fakat bu bizim hedefimiz değil. Biz üreticilerin markalarını tanıtıyor ve pazara ulaştırıyoruz. Bizimle çalışan markalara değer veriyoruz ve yükselmeleri için çalışıyoruz.”
Cafemarkt deneyim merkezi açılıyor…
Cafemarkt, önümüzdeki aylarda, İstanbul Mecidiyeköy’de 700 metrekarelik bir deneyim merkezini hayata geçirmek için çalışmalarına devam ediyor. Dışarıya açık kafe formatında projelendirilen deneyim merkezinde, müşteriler ürünleri faal bir işletme bünyesinde inceleyerek kullanabilme fırsatı bulacak.