SkinCeuticals, bilimde ve yaşamda sürdürülebilirliği destekliyor. SkinCeuticals’ın ve ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta’nın, geçtiğimiz Eylül ayında başlattığı, ‘Değer Katmak Elimizden Gelir’ projesi ileri dönüşüm hikayesine bu yıl da devam ediyor. Hatay’ın unutulmaya yüz tutan el sanatlarından cimem geleneğiyle örülen el yapımı çantaların üretimi 2024 yılında da devam edecek.
Ülkemizde 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremin ardından, depremden etkilenen kadınlara istihdam sağlamak, toplumdaki yerlerini güçlendirmek ve bunu yaparken Anadolu kültüründe yeri olan el sanatlarını yeniden dönüştürerek değerlenebilmesi adına harekete geçen SkinCeuticals ve Aslı Filinta, Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Hazek Kadın Kooperatifi) iş birliğinde bir dönüşüm hikayesine imza atmıştı.
SkinCeuticals, Aslı Filinta ve Hazek Kadın Kooperatifi iş birliğinde hayata geçirilen ‘Değer Katmak Elimizden Gelir’ projesi, Hatay Altınözü kadınlarına zanaatkarlık güçlerini gösterme imkânı sağlıyor. Kendin olmanın gücününe inanılan bu projede, Hazek Kadın Kooperatifi’nin cimem geleneğine atıfta bulunan el yapımı çantaların üretimi yapılarak kadın istihdamı destekleniyor. Doğal hammaddeler ile cimem geleneğinin devam ettirilmesi hedefleniyor ve, Anadolu’nun geleneksel el işçiliği ile tasarımın gücü bir araya geliyor. Doğal malzemelerle sürdürülebilirliğe de dokunan bu çantalar, Altınözü kadınları vasıtasıyla yeninden hayatımıza giriyor.
İlk döneminde 4000 adet çanta üretilen projenin ikinci büyük üretim dönemine geçildi; bu yıl cimem geleneğine atıfta bulunan el yapımı çantaların 6000 adete ulaşması hedefleniyor. Bilimdeki sürdürülebilirlik anlayışını yaşamda da sürdürülebilir hale getirmek, bölgedeki değişimi sağlamak ve kadınlarımıza cesaret vermek adına ’Değer Katmak Elimizden Gelir’ projesi depremin birinci yıl dönümünde Altınözü Kadınları’na dokunmaya, kadınlarımızın güçlerini keşfetmelerini sağlamaya ve onlara umut ve cesaret vermeye devam ediyor.
Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanan cimem, buğday sapından örülerek Hatay Altınözü ilçesinde üretiliyor ve mutfakta nihale, ekmeklik, meyvelik, çerezlik, içli köfte ve tarhana kurutmak veya dekoratif amaçlı kullanılıyor. Cimemler sarma bağlama örgü tekniğiyle üretiliyor, kök boya tekniği ile renklendiriliyor ve farklı motiflerde örülebiliyor. Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ve kadın emeğinin gücünden ilham alarak bir dönüşüm hikayesi olarak konumlandırılan bu proje sayesinde ilk dönemde çokça kadına ve birçok aileye dokunuldu, doğal bitki örücülüğü yapan kadınların ördüğü cimemler 20-30’lu yaşlarda ki kadınların nesillerine geçti. 6000 adet çantanın yapımı için yoğun sayıda ve yüksek oranda tarla hasadına denk gelen bir doğal hammadde tüketimi oldu ve hepsi geri dönüştürüldü.
Anadolu kültüründen ilham alan ve markası “ASLI FILINTA”nın kalbini kolektif fayda ve sahici sürdürülebilirlik etrafında konumlandıran tasarımcı Aslı Filinta kültürümüzün değerlerini ileri dönüştürerek yaşatmak ve kadın el emeği konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor. Aslı Filinta, SkinCeuticals ve Hazek Kadın Kooperatifi iş birliğinde hayata geçirilen bu projeyi şu sözleri ile anlattı: “Anadolu’nun geleneksel el işçiliğini ve değerlerini, yaşadığımız çağın ihtiyaçlarına karşılık gelecek şekilde kullanılır hale dönüştürürken; tasarımın gücünü kullanan bir iş birliği bu. Daha fikir aşamasındayken fayda yaratmaya odaklanmış, kadını ve el emeğini desteklerken, doğal malzemelerle sahici sürdürülebilirliğe dokunan bir birliktelik… Geleneği geleceğe taşırken; değerlerimize ve birbirimize sahip çıktığımız gönül çarptıran bir proje. Dönüşümün, değer yaratmanın ve bir olmanın sonsuz seçeneklerinden biri. Elden ele, kalpten kalbe dokunarak biz olmanın çağını hep birlikte başlattık. Projenin ilgi görmesine de kalpten mutlu oluyoruz. Kadınlarımız üretmeye muhteşem bir dayanışma ile devam ediyorlar. Her gün projenin biraz daha büyüdüğünü görmek gurur verici. Çantalar şu an hem yetkili SkinCeuticals noktalarında hem de aslifilinta.com’da yer alıyor.”