Balıkları en lezzetli şekilde pişirmek için tür ve büyüklük gibi bazı faktörler göz önününde bulundurulmalıdır. Ayrıca pişirmeden önce ve pişirme aşamasında uygulanabilecek bazı etkili yöntemleri kullanarak, lezzetli balık sofraları hazırlamak hiçte zor değil.
Haber : gastrofill.com
Sonbahar mevsimine adım atmamızla birlikte balık sezonu açıldı. Sağlık açısından faydaları tartışılmaz olan balıkları, türlerine göre en doğru şekilde pişirmek için bir takım basit kurallar bulunuyor. İşte enfes balıklar pişirmek için püf noktaları ve bilinmesi gereken ipuçları;
1 – Balığı yağda kızartarak tüketmeyi sevenlerdenseniz, pişirmeden önce una bulamanız şiddetle tavsiye edilir. Kullanılan un çeşidi de lezzeti etkileyen bir faktördür. Tercihiniz mısır unundan yana olsun.
2 – Balıkları yağda kızartmaya başlamadan önce, mutlaka kağıt havlu kullanarak kurulamanız gerekir.
3 – Yağda kızartacağınız balıklar büyükse dilimleyerek, küçükse bütün halinde kızartmaya özen gösterin.
4 – Eğer balıkları ızgarada pişirmeyi düşünüyorsanız, yağlı balıkları seçmeniz daha avantajlıdır. Yağsız balıklar pişirme esnasında kolay yapışır ve parçalara ayrılır.
5 – Pişen balıkların dağılıp parçalara ayrılması can sıkıcı bir durumdur. Bunun önüne geçmek için, balıkları pişirmeye başlamadan önce her iki yüzeyinde de bıçakla çizikler oluşturmak gerekir.
6 – Fırında balık pişirilirken dikkat edilmesi gerek en önemli nokta uygun sıcaklıktır. Yanlış ısıda fırında pişen balık kurur veya çiğ kalabilir. Balık pişirirken tavsiye edilen fırın sıcaklığı 180 derecedir.
7 – İnce filetolar şeklinde tavada balık pişirirken, öncelikle tavanın içi biraz yağlanmalı ve tava kızgın hale getirilmelidir. Filetoların her iki yüzünün de iki dakika pişirilmesi yeterlidir.
8 – Eğer zamanınız kısıtlı ve balıkların hemen hazır olması gerekiyorsa, ilk önce balıkları ufak parçalara ayırarak şişe takın. Şişe taktığınız balıklar kısa sürede pişecektir.
Hangi Tür Balık Hangi Yöntemle Pişirilmelidir?
Kefal: Tava, buğulama ve haşlama olarak pişirilmelidir.
Kalkan: Tava, ızgara ve fileto şeklinde.
Hamsi: Tava ve ızgarada.
Levrek: Haşlama ve tavada pişirilebilir.
Çipura: Izgara veya tavada.
Lüfer: Buğulama, haşlama ve tava.
Somon: Fırında ve ızgarada.
Mezgit: Tava, ızgara.
Zargana: Tava veya buğulama.
Palamut: Tava, ızgara.